Ulovligt download af musik på nettet – hjælper en VPN?

Det er formentlig ikke alting, du foretager dig på nettet, som du ønsker, at andre skal have adgang til at få indblik i. I princippet er det dog tilfældet, medmindre du benytter en såkaldt VPN, som kan sløre al aktivitet fra din internetforbindelse.

Er du bruger af det såkaldte torrenting, vil et utorrent VPN især være relevant, så du kan have dine filer og øvrige oplysninger helt og aldeles for dig selv.

Hvad er en VPN?

VPN står for ”Virtual Private Network” – på dansk ”Virtuelt Privat Netværk,” som giver de samme initialer – og kan altså øge din sikkerhed på nettet ved at kryptere din trafik og identitet, herunder din IP-adresse.

En VPN fungerer således ved at skabe en slags virtuel tunnel, der er krypteret. Via denne tunnel har du adgang til internettet som vanligt. VPN’en gør derefter det, at den indpakker de data, du gerne vil hente ned på din computer fra det store internet.

Når dataene skal tilbage gennem tunnelen for at havne på din computer, undergår de en dekrypteringsproces, således at alt det kodede materiale kan læses af din computer.

Det har det resultat, at de virksomheder, hackere og andre, som normalt kan tiltuske sig adgang til din computer og dine oplysninger, ikke længere kan få adgang gennem din virtuelle VPN-tunnel.

Hvad er torrenting?

Torrenting er et begreb, der dækker over fildeling på internettet. Torrenting muliggør deling af store filer, og derfor er der ofte tale om musik og film. Her er det væsentligt at nævne, at torrenting i princippet kan benyttes til ulovlig aktivitet, ved at copyright-beskyttet materiale deles uden tilladelse. Dette frarådes naturligvis på det kraftigste.

Der kan ved fildeling – det vil sige torrenting – mellem private internetbrugere være en øget risiko for, at din computer bliver inficeret med noget snavs, som, du ikke ønsker, får adgang til dine følsomme oplysninger. Derfor er det særligt vigtigt at bruge en VPN.

I almindelighed er der ligeledes rigtig god grund til at vælge at benytte et VPN. Hver gang du logger ind med NemID, eller du tillader din browser at huske dine adgangskoder, udsætter du principielt dig selv for en risiko for, at andre kigger med.

Derfor skal du altså på udkig efter en VPN-udbyder. Disse findes i massevis, og de lover naturligvis allesammen det samme, nemlig fuld beskyttelse. Vær dog på vagt, for mange af dem kan ikke leve op til dette løfte. Der findes imidlertid mange gratis VPN-udbydere, som faktisk yder en rigtig god beskyttelse.